RVS kabels in valbeveiligingssystemen een risico?

Home \ Nieuws \ RVS kabels in valbeveiligingssystemen een risico?

Delen op

RVS kabels in valbeveiligingssystemen een risico?

RVS kabels in valbeveiligingssystemen een risico?

Valgevaar is het grootste risico bij het werken op hoogte. Werkgevers en werknemers dienen volgens de Arbowet maatregelen te nemen om veilig hun werkzaamheden te kunnen uitvoeren.

Gebouweigenaren zijn zich steeds meer bewust van hun verantwoordelijkheden en zorgen voor permanente voorzieningen op de daken van hun gebouwen. Logischerwijs wordt daarbij vaak gekozen voor kabeltrajectsystemen als onderdeel van het veiligheidsplan. Deze systemen bestaan uit ankerpunten, bevestigd aan de constructieve ondergrond, waardoor een roestvaste staalkabel wordt gespannen. Met behulp van een harnasgordel en een leeflijn kan men zich hieraan zekeren wanneer men op hoogte werkt.

In een op de website van AIB-Vinçotte Belgium lezen we dat regelmatig wordt vastgesteld dat RVS kabels op bepaalde plaatsen de krachten van een val niet zouden kunnen opvangen en al breken bij 20% van de minimale breukkracht. De oorzaak hiervan is spanningscorrosie.

Spanningscorrosie

Spanningscorrosie is een vorm van corrosie die wordt veroorzaakt wanneer een metaal wordt blootgesteld aan zoutzuur dampen, een corrosief milieu of trekspanning. De trekspanning in de kabel is niet te vermijden: er dient namelijk een minimale voorspanning aanwezig te zijn als de kabelsystemen geïnstalleerd worden.

Het grootste probleem is dat dit fenomeen bijna niet merkbaar is. Bij een klassieke kabelcontrole komen geen beschadigingen aan het licht. Zaak dus om rekening te houden met het milieu waarin een kabelsysteem wordt toegepast.

Synthetische kabel

Binnen de MARQ productlijn kan bij een valbeveiligingssysteem naast een RVS-kabel ook worden gekozen voor een duurzame synthetische kabel. De RVS kabel (MARQ R-line) is voorzien van een corrosiebestendige finish. De synthetische (MARQ S-line) is zelfs bestand tegen hydrochloride (zoutzuurdamp) en heeft een zeer lange gegarandeerde levensduur.

 

Bronnen: AIB-Vinçotte Belgium en EnSafe B.V.

Webdesign by Applepie \ Disclaimer \ Privacy statement \ Cookies \ Sitemap

Vossenbeemd 9 – 5705 CL Helmond \ +31 (0)40 820 03 87 \ info@ensafe.nl